خانه ادبیات افغانستان، صدسالگی رمان را در کابل جشن گرفت

روابط عمومی خانه ادبیات افغانستان: خانه ادبیات افغانستان با گرد آوردن نویسندگان، داستان­نویسان و کارشناسان ادبیات داستانی افغانستان و ایران در «شب­های رمان»، بی­نظیرترین رویداد ادبی را در تاریخ ادبیات داستانی افغانستان رقم زد.

شب بیستم شب­های کابل (شب نخست از شب­های رمان افغانستان)، ساعت 14 روز چهار­شنبه 6 جدی (دی) 1391 با اجرای عبدالشکور نظری، مدیر دفتر خانه ادبیات افغانستان در سالن همایش مؤسسه تحصیلات عالی ابن سینا در کارته  چهار کابل گشایش یافت. شکور نظری در بخشی از سخنان خود گفت: «نقد سنتی بیشتر به زندگی‏نامه نویسندگان می‏پردازد. در این گونه نقدها، رمان بیشتر در خدمت اخلاق و ارزش‏های اخلاقی است، ولی در نقد مدرن، همه جنبه­های اثر ادبی فارغ از شخصیت آفریننده بررسی می­شود». به گفته نظری، «شب­های رمان»، تأکیدی است بر پی­گیری این روند در آستانه صد سالگی رمان در کشور.

محمدحسین محمدی، معاون خانه ادبیات افغانستان و مدیر انتشارات تاک، نخستین سخنران شب اول شب­های رمان بود که در آغاز سخنانش گفت: «همایش ادبی شب‏های کابل بعد از این به معرفی چهره‏های نو در عرصه ادبیات می‏پردازد». وی در ادامه سخنان خود درباره وضعیت ادبیات داستانی و رمان افغانستان افزود: «با پایان سال روان خورشیدی، رمان­نویسی در افغانستان وارد صد سالگی خود می­شود؛ دورانی که رمان «جهاد اکبر» مولوی محمد حسین پنجابی نوشته و منتشر شد و این سرآغاز رمان­نویسی در افغانستان بود. بعد از این رمان که در نشریه معرف معارف به نشر می‌رسید، تا به‌ چاپ رسیدن رمان‌ها در پاورقی روزنامه اصلاح (1317)، دیگر هیچ رمانی منتشر نشد. در دهه‌‌های بیست و سی که به دهه‌‌‌های روشن داستان‌‌نویسی مشهور است، چندین رمان و داستان منتشر شد. بعد از آن، رمان‌نویسی در دهه چهل، یک‌بار دیگر با رمان تفریحی «بازی سرنوشت» اثر محمد امان وارسته مطرح شد. در دهه 60، رمان­های سرخ نیز منتشر شدند. در همین دهه، ببرک ارغند، رمان‏های متعدد رئالیسم سوسیالیستی را با حمایت حکومت وقت منتشر کرد». به باور محمدی، مهاجرت، رویکرد تازه­ای به رمان­نویسی افغانستان داد و نویسندگان مهاجر، چهره تکنیکی رمان­نویسی خود را به خوبی نشان دادند.

کاوه جبران، رمان‌نویس و شاعر معاصر، دومین سخنران این نشست بود که درباره آسیب­های کمبود مطالعه ادبیات داستانی در جامعه سخن گفت. سپس  علی کریمی، استاد دانشگاه بخشی از رمان «در امتداد چنار» را خواند که در آستانه چاپ قرار دارد. به گفته وی، نسل معاصر نویسندگان افغانستان در گرداب حوادث گرفتارند. عارف فرمان، نویسنده و رمان‌نویس افغانستانی مقیم سوید، چهارمین سخنران شب اول شب­های رمان بود که نبود احساس مسئولیت در جوامع بشری را دلیلی برای بی­توجهی نسل جوان و روشن­فکر به نوشتن و خواندن آثار ادبی از جمله رمان دانست.

در این شب، سینماگر شهر نقره اثر محمدآصف سلطان­زاده؛ زمهریر نوشته قدیر حبیب؛ لوهاران نگاشته کاوه جبران و لال­مونی نوشته جواد ماه­زاده به صورت هم­زمان رونمایی شدند. قسمت‏هایی از متن رمان‏ها را نویسندگانی که در برنامه حاضر بودند، به خوانش گرفتند و صدای رمان­خوانی نویسندگانی نیز که حضور نداشتند، در سالن پخش شد.

گفتنی است محمد‌حسین محمدی، دبیر جایزه ادبی نوروز در شب نخست شب­های رمان، نامزدهای اولیه دومین دوره‌ این جایزه را معرفی کرد. دبیر جایزه ادبی نوروز گفت: «در این دوره از جایزه نوروز، کتاب‌های منتشر شده‌ سه سال 1388 تا 1390 نویسند‌گان افغانستانی که به زبان فارسی نوشته و منتشر شده­اند، بررسی می­شود. نامزدهای نهایی این جایزه به زودی معرفی خواهند شد و برندگان دومین دوره جایزه ادبی نوروز در روز 25 دلو (بهمن)  1391 (روز جهانی داستان کوتاه) در کابل معرفی خواهند شد». محمدی در بخش­های دیگری از سخنانش اعلام کرد که خانه ادبیات افغانستان این جایزه را با حمایت مالی بنیاد مهرگان عمران برگزار می­کند. به گفته وی، رمان «ناشاد» و مجموعه داستان «تو هیچ گپ نزن » نیز به دلیل حضور خود نویسنده به عنوان دبیر جایزه نوروز، از دور داوری خارج شد. محمدی گفت که پنج تن از نویسند‌گان افغانستانی داوری این جایزه را بر عهده دارند‌ که در مراسم پایانی جایزه معرفی خواهند شد.

محمدحسین محمدی، نامزدهای اولیه بخش رمان را در دومین دوره جایزه ادبی نوروز چنین اعلام کرد:

1.      بلوای خفته‌گان / محمد‌جان تقی بختیاری/ کابل، خانه ادبیات افغانستان

2.      چارگرد قلا گشتم… / رهنورد زریاب / کابل، انتشارات تاک

3.      سفر خروج / محمد‌آصف سلطان‌زاده / دانمارک، نشر دیار کتاب

4.      کتاب نام‌های متروک / خسرو مانی / کابل، انتشارات تاک

5.      گردابی / حسین حیدربیگی / تهران، نشر افراز

6.       گرگ‌های دوندر / سیامک هروی، کابل، بی‌نا‌

7.      نقره؛ دختر دریای کابل / حمیرا قادری/ تهران، نشر روزگار

هم­چنین دبیر جایزه ادبی نوروز، نامزدهای اولیه‌ بخش مجموعه داستان را در دومین دوره این جایزه به این شرح اعلام کرد:

1.      بادیگارد / حبیب صادقی/ کابل، انتشارات تاک

2.      برادرم رمضان / تینا محمد‌حسینی/ تهران، نشر آگه

3.      خروسان باغ بابر / حسین فخری / کابل، نشر خانه ادبیات افغانستان

4.      دست شیطان / عزیز‌الله نهفته / تهران، نشر افراز

5.      راه و چاه / خالد نویسا / کابل، انتشارات تاک

6.       کابل جای آدم نیست / سید علی موسوی/  کابل، انتشارات تاک

شب بیست و یکم شب­های کابل (شب دوم از شب­های رمان افغانستان)، ساعت 14 روز پنج­شنبه 7 جدی (دی) 1391 با اجرای علی رضایی در سالن همایش مؤسسه تحصیلات عالی ابن سینا در کارته چهار کابل آغاز شد. شب بیست و یکم کابل با سخنرانی دکتر حمیرا قادری، استاد محمداعظم رهنورد زریاب و محسن نکو‌منش‌فرد، نویسنده ایرانی مقیم سویدن و آفریننده «از هرات تا تهران» همراه بود. شب بیست و یکم کابل نیز با خوانش بخش­هایی از رمان جدید رهنورد زریاب به پایان رسید.

خانه ادبیات افغانستان، شب­های رمان (شب­های بیستم و بیست­ویکم شب­های کابل) را با همکاری مؤسسه تحصیلات عالی ابن­ سینا، بنیاد مهرگان عمران، مرکز تعاون افغانستان، خانه فرهنگ افغانستان و انتشارات تاک در روزهای چهارشنبه و پنج­شنبه ششم و هفتم جدی (دی) 1391 در سالن همایش­های مؤسسه تحصیلات عالی ابن سینا واقع در کارته چهار شهر کابل برگزار کرد.

یادآوری: در تنظیم این گزارش، از پیش­نویس­ گزارش­های بانو فرخ­لقا سلطانی و آقای محمدحسین امینی (مهرجو) استفاده شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا
بستن